Inspiration og forfattere

Posted on

Inspiration får vi gennem hele livet, en stor del af min kommer fra bøger jeg har læst?

Inspiration
Robert Storm Pedersen-Groucho Marx-Johannes Wolfgang Goethe-Victor E. Frankl-Herman Hesse-Samuel Hahnemann-John Lennon-Paul Brunton-Umberto Eco-Anäis Nin-Rudolf Steiner- C.S.Lewis-Dan Turell-Eric Fromm-Dalai Lama-Selma Lagerlöf-Anatole France-Ronald D.Laing-Bob Marley-Søren Kirkegaard-Arturo Perez Reverte-Garfield (og Peter Plys)-Sir Arthur Connan Doyle-Antoine de Saint Ecupery-Richard BachAldous Huxley-A.A.Milne-C.G.Jung-Kurt Vonnegut-Szanne Brygger-Jes Berthelsen-Carlos Castaneda—og da heldigvis rigtig mange flere.

For lang tid siden skrev jeg et indlæg på en af mine gamle blogs som nu ikke eksisterer mere. Jeg fik så lyst til at bruge det igen på min nye side, da det at læse bøger, samle bøger og handle med bøger, er og har været, en ikke uvæsentlig del af min tilværelse.

Bøger er for hele livet.

I vores fortravlede tid hvor GPS´en er blevet vores uundværlige kort til at orientere os i omverdenen, har jeg fået den tanke at se på hvilke mennesker der har bidraget til at opdatere min indre GPS og været medvirkende til at jeg oftest er kommet derhen hvor jeg (tilsyneladende) skulle være.
Det er jo så langt fra udtømmende, da jeg har været en inkarneret læsehest lige siden jeg opdagede bøgernes forunderlige verden og begyndte at begå mig i den.
Nu er jeg jo ikke så højrøvet at mene jeg kan placeres noget sted imellem alle disse voldsomt inspirerende mennesker på fotoet, men mon ikke de fleste af os nærer et spinkelt håb om dog have sat et eller andet, mere eller mindre betydende aftryk i de mennesker vi har mødt på vores vej gennem tilværelsen.
En ting jeg bemærkede da jeg lavede fotoet, var at alle disse personer med et par få undtagelser, var nogen jeg havde stiftet bekendtskab med fra jeg var ca. 15 til omkring 35 år.
De har altså ydet deres væsentlige bidrag til at forme min videre færd i tilværelsen.
Det undrede mig så tilsvarende at der ikke var flere med fra de adskillige tusinde bøger jeg har læst efterfølgende.
Det fortæller lidt om vigtigheden af de påvirkninger man får som yngre – de holder sgu hele livet – tænk lige lidt over det!

Al den unødvendige information

Jeg kan da blive helt panisk ved tanken om alle disse unge mennesker der er vokset op med mere eller mindre voldelige computerspil og film, som slet ikke kender til fordybelsen i blot nogenlunde fornuftig litteratur – og dermed får inspiration ved dannelsen af egne indre billeder (og holdninger).
Nogle påstår at voldelige og usmagelige/underlødige film ikke påvirker vores adfærd – men der betales rask væk flere millioner kroner for 30 sekunders reklame i den bedste sendetid – hvilket formentlig må være fordi vi så straks farer ud og køber uhyrlige mængder af det op-reklamerede produkt.
Med min simle bondelogik må det enten betyde at reklamebranchen har narret det øvrige erhvervsliv til at betale de mange milliarder af kroner eller dollars uden at få noget særligt for dem (hvad der kan være lidt svært at tro) – eller at det rent faktisk har en voldsom effekt hvilke uhyrligheder vi får serveret på diverse medier, en påvirkning af både holdninger og adfærd som vi slet ikke forestiller os eller er klar over.
Disse elektroniske medier stiller gigant store krav til vores selektive del af det indre kranie ( der måske slet ikke evolutions mæsigt er beregnet på den slags), ved at servere kolossale mængder af intetsigende informationer og underholdning, som der formentlig kan være enighed om afholder os fra at foretage os noget mere fornuftigt, for eksempel at tale med hinanden, agere aktivt eller udbygge relationer til vores medmennesker.

Konspirationsteori eller virkelighed?

Konspirationsteorier er jeg ellers ikke meget for, men skulle jeg endelig tilslutte mig en, må det nok være at der eksisterer en overordnet sammensværgelse med økonomisk og magt-mæssig interesse i at fordumme os, så vi ikke finder på at lave om på noget som helst – det kunne umiddelbart godt virke sådan.

DERFOR – og selv om jeg i ivrighed kom en anelse væk fra “emnet”, kan jeg ikke andet end at komme med en rungende opfordring til at få inspiration ved at læse “gammeldaws” bøger – og opfordre unge mennesker til det – ud fra de erfaringer af vigtigheden jeg selv har gjort.
Bøger giver en unik mulighed for at danne sig et verdensbillede ud fra egne tanker og forestillinger – og ikke ud fra en virkelighed der bliver serveret som færdige billeder af medieindustrien – og som vi alligevel bliver præget af enten vi vil det eller ej.